Folk

In the story of Eide Fjordbruk, it is our staff and the local community who are the heroes.

Philosophy

Our philosophy is simple: Happy fish are tasty fish. And the people working here are the guarantors that the fish are happy, which in turn ensures a good local community with safe jobs.

The people

The people working at Eide are our backbone. Their concern is for the fish, each other and the value of safe jobs. The Eide family run the company with a generational perspective. This means that everything we do shall help create a healthy, long-term, sustainable business.

Our history

The Eide family have a tradition in food production dating back to the 1600s. For nearly 50 years, we have been involved in developing the Norwegian fish farming industry. Our perspective has always been long term, and so it shall continue.
2011
Eide går inn med ca 30 % av aksjane i selskapet SkjelbreidPoirée. Dette er eit forsøk på å bidra til å skapa aktivitet og arbeidsplassar i Hålandsdalen. Prosjektet vert ferdigstilt i 2011.
2009
Knut Frode inngår samtalar med Lindås-selskapet Fyllingsnes Fisk AS om ei eventuell overtaking. Selskapet er eigd av brørne Inge og Steinar Fyllingsnes, og firmenningen deira Egil Fyllingsnes. Fyllingsnes Fisk vert kjøpt av Eide Fjordbruk i løpet av desember 2009. Fyllingsnes Fisk driv med aureproduksjon ved to lokalitetar i Osterfjorden, og dei har rettar til lokalitetane Langøy og Ospeneset i Fensfjorden/Austfjorden i Lindås kommune. Etter nesten 20 år med produksjon av berre laks er familien Eide no attende som produsent av regnbogeaure.
2006
Ny akvakulturlov tok til å gjelda frå 2006. Overgang frå fôrkvotar til MTB (maksimal tillatt biomasse). Årsomsetninga i 2006 var på ca 70-80 millionar kroner. Årsproduksjonen var på ca 4000 tonn rundvekt.
2004
Selskapet får positivt svar på søknaden om ein ny konsesjon. Eide Fjordbruk kjøper denne konsesjonen som har konsesjonsnummer HK 63. Søkjer om lokalitet Hågardsneset og Brandaskuta ved Snilstveitøy i Kvinnherad. Selskapet får hand om desse to lokalitetane i løpet av 2004.

Facilities

All of Eide’s business operations, from the smolt facility at Støa to the nettings in the fjords, are designed to live in harmony with nature and to secure long-term sustainability.
We are at nine locations in the Hardanger and Nordhordland regions of Western Norway. What all of these have in common are the unique fjords and Western Norwegian nature. The combination of warm water from the Atlantic Ocean, meltwater from the mountains and fresh Norwegian air make the Western Norwegian fjords the best place to live for both fish and people—in our opinion, at least.