Folk

In the story of Eide Fjordbruk, it is our staff and the local community who are the heroes.

Philosophy

Our philosophy is simple: Happy fish are tasty fish. And the people working here are the guarantors that the fish are happy, which in turn ensures a good local community with safe jobs.

The people

The people working at Eide are our backbone. Their concern is for the fish, each other and the value of safe jobs. The Eide family run the company with a generational perspective. This means that everything we do shall help create a healthy, long-term, sustainable business.

Our history

The Eide family have a tradition in food production dating back to the 1600s. For nearly 50 years, we have been involved in developing the Norwegian fish farming industry. Our perspective has always been long term, and so it shall continue.
1984
Knut Frode seier opp stillinga si i Nordsjøen og startar med å arbeida aktivt i familieverksemda. Konsekvensen for Knut Frode vart dobbel arbeidsmengd og meir enn halvert løn over dei neste 10 åra. I 1985 reiste Knut Frode på enkeltturar i Nordsjøen for å spe på inntekta.
1981
Dette året kom den fyrste permanente oppdrettslova «Lov av 15. mai 1981 nr. 19». Det vart tildelt 50 nye konsesjonar på 3000 m3.
1978
Knut Johan Eide startar med laksesmolt i Eidestøa. I denne perioden vart det sett opp fire 10-meters aluminiumskar på land med vasstilførsel frå Eideselva. Det er no kombinasjonsdrift av regnbogeaure og laksesmolt. Knut Johan Eide starta òg for fyrste gong med oppdrett i sjøvatn i Hardangerfjorden dette året. Saman med Rolv Haugarvoll etablerte han selskapet Lingalaks AS, der dei eigde halvparten kvar. Samarbeidet varte i ca 10 år. I 1988 bestemte Knut Johan seg for å selja sin del i Lingalaks AS til familien Haugarvoll.
1973
Midlertidig lov av 8. juni 1973 om fiskeoppdrett sette krav til at alle måtte registrera seg for å driva lovleg og nye aktørar måtte ha konsesjon. Anlegget vart då registrert hos Fiskeridirektoratet og fekk konsesjonsnummer HFS 8.

Facilities

All of Eide’s business operations, from the smolt facility at Støa to the nettings in the fjords, are designed to live in harmony with nature and to secure long-term sustainability.
We are at nine locations in the Hardanger and Nordhordland regions of Western Norway. What all of these have in common are the unique fjords and Western Norwegian nature. The combination of warm water from the Atlantic Ocean, meltwater from the mountains and fresh Norwegian air make the Western Norwegian fjords the best place to live for both fish and people—in our opinion, at least.